Sunday, January 20, 2013

Teretulemast aastasse 2013! Aasta esimestel päevadel arutlesime Mariega, et võiks ette panna mingi miinimumlimiidi. Minu jaoks võiks see kõlada umbes "raamat nädalas" ja talle umbes pool sellest - no ütleme 25 raamatut. Ei tohiks ju erilisi raskusi valmistada kummalegi!?

Nojah, nüüd tuleb ehk veidi ajas tagasi minna. Siis kui Marie veel lugemist ülemäära ei armastanud, kuid oli juba valmis tunnistama, et "leidub ka meeldivaid" raamatuid, joonistasin ma talle tabeli loetud raamatute jaoks (pealkirjad ja leheküljenumbrid, sest suvel loetud lehekülgi kuulas õpetaja sügisel, mitte raamatute arvu). Näiteks selline tabel sai üheks suveks:

Olgu, kuid nüüd tagasi olevikku! Täna pärastlõunal näitas ta mulle tabelit, mille joonistas oma 25 raamatu jaoks (noh, et oleks kogu aeg näha ja mine tea, ehk ka motiveerivaks vaatlemiseks). Vaat sellise laheda asja tegi:



Ma ei saanud ju ometi viletsam olla! Või noh, hoolimata sellest, et ma joonistada ei oska, on mulle alati meeldinud oma jaburaid ideid paberile sirgeldada. haarasin ta kõrvalt teise paberi (olgu öeldud, et need kõik A3 formaadis on) ja nikerdasin köögilaua taga midagi, kuhu 52 autorit, pealkirja ja žanrikirjet peale mahuks.

Nummerdus mu lehel muudab värvi ühe eile üles seatud lisapüünise pärast. Ma olen aastaid kodumaisest kirjandusest kaarega (vabandust: suure kaarega) mööda läinud ning nii tekkis eile mõte, et peaks võtma kätte ja sel aastal iga kuu kohta vähemalt ühe kodumaist päritolu raamatu lugema. Noh, kuna ma pole veel lugenud mitte ühtegi apteeker Melchiori lugu ja Gort Ashryn on mu silma ees pikalt oma paremat päeva oodanud ning Õnnepalu Mandala ootab lugemist ja... noh, siis esimese tosina leidmine ei tohiks olla kuigi keeruline... Kui ma nad kätte saan vaid kuskilt.

Ja kui ma mingil jabural põhjusel peaksin rohkem kui 52 raamatut lugema, siis panen ka need kirja (ehk tegelikult on see kõik Pihla süü - tema kilge hirvelossis, et ta mullu loetud raamatud kenasti üles märkis, oli üldse esimene idee, millest kogu see lugu edasi arenema hakkas). Eks siis aasta lõpus paistab, mis selllest kõigest välja tuleb ning palju meist kumbki lugenud on ning milliste teemade vahel nautlenud.

3 comments:

  1. Sinu tabeli välimus oli minu idee! (Ma ei oska ka joonistada.)

    ReplyDelete
  2. Iseenesest võimaldab näiteks Goodreads väga kenasti eesmärgi seada ja ka kuupäevalise täpsusega loetud raamatuid üles märkida - aga eks selline ise paberile joonistatud on ikka ilusam vaadata. :) Mulle on ainult natuke arusaamatuks jäänud, miks on vaja endale seada mingi kohustuslik raamatute arv, mida aasta jooksul on vaja täita - see ju muudab vabatahtliku ja meeldiva tegevuse kohustuseks...

    ReplyDelete
  3. Nehh, mulle meeldib, kui asjad on silma ees (mingi vanema generatsiooni inimene, kes veel arvutiga ülemäära ei flirdi). Pealegi on mul GoodReadsiga probleem - kui sinna "hetkeks" minna, jään ma alati lõksu mingite teiste raamatute otsimise ja uurimise ja unistamise teemadel.

    Muide, ma arvan, et 52 ei ole mingi piiraja (proovisin praegu raamaturiiuli ja blogide abil meenutada mullust lugemist - 68 ühikut sain kokku, kuid mõned jäid kindlasti arvutamata). 100 võiks olla piiraja, kuid pool sellest kindlasti mitte. Samas, tosin kodumaist võib osutuda pähkliks lihtsalt seetõttu, et ma koolis sain "ugri-duumi" mürgituse ja natuke kardan.

    ReplyDelete